dimecres, 7 de novembre del 2012

Obama, “el millor” està per venir




Una munió de gent entusiasmada aplaudien aquesta nit al president Obama a Chicago. Han esperat força. Primer, a que Romney   felicités el president i reconegués la derrota. Entre l’entusiasme, ell semblava una mica més distès que a tota la campanya. Donava tota la impressió d’una gran festa democràtica.

He assaborit dues referències del seu discurs: Després de fer pedagogia sobre que unes eleccions poden semblar un espectacle, ha comentat que aquestes discussions venen a ser  una mostra, una marca de llibertat, tot advertint, que, a molts països, hi ha gent que arrisca la seva vida només per poder parlar.

En segon lloc, Barack Obama ha fet un clam per la unitat, comentant, que, malgrat les diferències. Tothom busca els mateixos objectius, per exemple, -aquí una de les seves dèries -,” les millors escoles pels seus fills i els millors mestres”.

Avui l’editorial del New York Times assenyala que la seva victòria no significa la unitat d’un país molt dividit, però si suport a la seva equació personal que no ha parat de repetir: Prioritat total per a la política interna,  generació de llocs de treball, acabar la reforma sanitària, - ( que no entra`en vigor fins el 2014)- , augmentar els impostos, i reduir el dèficit. A la vegada que enfocar sense extremismes temes com les polítiques d’emigració, l’avortament o el matrimoni homosexual. Els vots, a estats com Ohio, també demostren que els votants, com  defensa el seu president,  sí creuen que, en aquests moments,  el govern federal ha  d’intervenir directament, per a donar  suport a la industria manufacturera.

Qui ha apostat per Obama? Les enquestes ho demostren molt clarament. El seu vot és directament proporcional a les rendes més baixes i a les minories. Les dones també l’han preferit a ell. I en aquest 2012 el vot de la minoria hispana ha passat a ser determinant, cosa que en el 2008 ja va fer la raça de color, després que molts decidissin enregistrar-se.  El 93% dels nord-americans de color voten Obama,  igual que el 71 % dels hispans. Això ha estat decisiu a Estats del sud oest com Nevada o New Mèxic, on la minoria hispana és important, però també a Virginia, on la presencia  arriba al 8% dels vots. L’actitud de Romney de fa uns mesos respecte a la  llei d’emigració d’Arizona o el seu concepte d’impulsar “l’autodeportació” dels emigrants, no va semblar gens bé a aquest col·lectiu.  Encara hi ha a Estats Units quatre milions d’emigrants il·legals, en la seva majoria hispans. Obama va dir als debats, que els seus fills sí han de ser considerats ciutadans. Això vol dir que el pas del temps, i el creixement demogràfic de la minoria, encara consolidarà més la importància del vot hispà.

Aquesta ha estat una campanya menys passional, però molt professional per part de l’equip Obama.  En aquests moments als Estats Units hi ha 154 milions d’usuaris de facebook i més de 110 milions de twitter. Durant la campanya el twitt més vist  d’Obama feia referència a que tots les joves haurien de poder tenir accés a la Universitat, El de Romney clamava per a nació unida. El twitt de la victòria, d’Obama que, ell o el seu equip han emès a les cinc del matí, ha estat retuitejat per 600.000 seguidors.

La gran festa democràtica està acabant. Ara ve la feina. Els nord-americans han elegit un president demòcrata i a una Cambra de Representants republicanes. Això és una mostra de moderació o equilibri.  I ningú no amaga que venen temps difícils. La prioritat, reduir el dèficit. Així s’entén el seu discurs per la unitat.  Increïblement, sis de cada deu nord-americans entén que han d’apujar-se les taxes per tothom.

En quan la família Obama ha sortit davant de la multitud, tothom ha esclatat en un gran aplaudiment. Però..la seva filla petita, ha parlat amb el pare i li ha recomanat girar-se per a saludar també als qui tenien al darrera de l’escenari. Obama li ha fet cas. Cal esperar, que la mateix actitud tingui l’administració tingui amb els menys afortunats, ara que “el millor està per venir”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada