dimarts, 7 d’agost del 2012

Obama, economia de dalt a baix, o de baix a dalt


El president Obama es prepara per a les eleccions i aquest estiu ha volgut parlar d’impostos. Un element clau, -segons ell -, per a que els ciutadans i ciutadanes recuperin la impressió de seguretat que la classe mitjana va anar perdent. Que la gent tingui confiança, -comenta el president dels Estats Units-, és la principal tasca d’una administració.

En aquest tema sembla el líder demòcrata adverteix que hi ha dues visions contraposades.  Hi ha una escola que creu que la prosperitat ve d’una economia construïda de dalt a baix. De manera, que a l’època de George W. Bush van procedir a retallar impostos pels nord-americans més rics, - com el de successió -, per què creien que això produiria automàticament creixement econòmic i ocupació. Que la prosperitat de la part més privilegiada de la societat acabaria suposant més ingressos per a tothom. Però va passar que mentre una elit es beneficiava, la família típica va veure com els seus ingressos s’ensorraven.

Obama ho critica. En els seus discursos diu que la prosperitat sempre ha vingut d’una economia construïda sobre una classe mitjana forta i creixent. Observa que el normal és que les famílies aspirin a tenir un pis propi, a enviar els seus fills a la universitat o a assegurar-se una jubilació confortable. De cara als propers quatre anys, Barak Obama creu que es necessiten polítiques que  ajudin a crear llocs de treball, que facin que l’educació i la formació siguin més assequibles, que animin a posar en marxa empreses. I per això, aquest mes de juliol, va proposar al Congrés estendre les retallades d’impostos al 98 per cent dels nord-americans que guanyen menys de 250.000 dòlars l’any.

Venen les eleccions i l’actual administració nord-americana expressa que els amos de petites i mitjanes empreses són els qui avui estan creant llocs de treball, no els grans holdings.  El 97 % de les petites empreses dels Estats Units guanyen menys dels 250.000 dòlars anuals i entrarien dins del paquet de retallades d’impostos que han proposat. La prioritat, han anunciat, és assegurar que aquests petits empresaris tinguin sensació de permanència.

Les properes eleccions decidiran a qui es retallen els impostos. Si als rics o al 98 % de la població nord-americana. Potser a uns mesos vista ja es podrà demostrar que reduir els impostos a la majoria ajuda a que l’economia creixi i, això a la vegada, fa baixar el dèficit. Obama diu que ell això ja ho ha après de les lliçons del passat.

Tant de bo serveixin també les seves trucades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada